Projekt Schottis 2018

Dansens mange muligheder

Mange tror, at folkedans er stift og uforanderligt. Intet er mere forkert. Folkedans og den traditionelt overleverede dans i Danmark er selvfølgelig bevaret for eftertiden i noter og lyd- og videoklip, men i den virkelige verden bruges den, som den skal, af de mennesker, der danser og spiller - som et øjebliksbillede af et stykke musik, en stemning og et fælleskab. Det gør den meget foranderlig og variabel over nogle grundformer. Variationen skabes af brugerne i øjeblikket og afhænger af musikken og af måden, den bliver spillet på (det er næsten altid levende musik), den enkelte dansers formåen, alder, lyst og stil. 

Schottis 

En af disse grundformer er pardansen Schottis. Jeg har sat mig for at lave 52 små instruktionsvideoer, 1 om ugen, i hele 2018 for at vise, hvor meget man kan gøre for at variere sin dans. Jeg har også lavet et grundforløb på 6 videoklip for dem, der gerne vil lære at danse schottis. Jeg har lavet det sammen med nogle af mine ungdomsdansere.

Disse 52 videoer viser i sagens natur ikke den øjeblikkelige variation, idet de jo er planlagt og koreograferet for at passe i en instruktionssammenhæng. Men disse 52 + variationer er blot nogle af de ideer, man kan fylde i sin rygsæk som danser til brug i øjeblikket. Jo mere man fylder i sin rygsæk, desto mere kommer spontant frem, når man danser, for det er jo ikke meningen, at man skal tænke over koreografien, mens man danser. Det skal udvikle sig i samspillet mellem partneren og musikken i øjeblikket - eller måske lige før det.

Herunder er Video 1. Resten af videoerne ligger på min youtubekanal Henrik fra Stevns, som findes her https://www.youtube.com/channel/UC7K65mY0WgOxGaTa18jJDRA 

Schottis 2018 Video 1